Louises Blog

Louise blogger om sin vej til finalen i Nordisk Mesterskab i Vikingesømsmedning.
smæk for en skilling PDF Print E-mail
Thursday, 16 July 2009 22:53
Jeg synes hammeren skal hedde: smæk-for-en-skilling - det rimmer både på kælling og fræk og så ved man jo også hvad hammeren kan bruges til!
 
Endnu en aften med Master Thomas blide men målrettede træning PDF Print E-mail
Written by Louise Villadsen   
Tuesday, 30 June 2009 11:03

Denne gang blev der fokuseret på den guinness baserede ølmave jeg havde anlagt mig i det irske, og en tungere hammer måtte tages i brug for at genvinde min tidligere træningstilstand. Det sved i overarmen, maven hoppede op og ned, og sveden sprang fra panden, alt dette på trods af at jeg startede med at smede søm i hele to varmer.

Da vi sidst havde erfaret, at jeg endnu ikke var i stand til at smede flotte søm i en varme, måtte vi ændre træningstaktik. Vi følger derfor filosofien, at kan man smede et flot søm i to varmer, vil man med tiden også kunne gøre det i en varme. Krop og hjerne lærer sømsmedningsprocessen at kende til mindste detalje og behøver derfor ikke så meget betænkningstid.

De første søm blev flotte, ligefrem brugbare og Master kom med rosende ord. Men ak, succesen skulle ikke vare ved. Kadencen blev sat op og sømmene blev smedet i en varme, men de blev grimme! Altså ingen fremskridt og alt den jern jeg indtog i form af guinness synes at være spild.

Jeg er nu af den overbevisning, at det meget smukke skæfte, som Master Thomas har tilvirket til min hammer, vil hjælpe på min smedning. Den er på det nærmeste guddommelig smuk og jeg synes derfor at den fortjener et navn, ligesom de gamle vikinger navngav deres våben, må denne hammer også have et navn, da den er mit våben mod fiasko!

Her kommer du ind i billedet, for jeg er sikker på at det er dig der ligger inde med det rigtige navn til min hammer. Så send venligst dit forslag til min hammers navn og jeg vil lege hammerhovedet peger på og lade hammeren vælge selv.

 
Træning med Master Thomas PDF Print E-mail
Written by Louise Villadsen   
Tuesday, 23 June 2009 07:36

En torsdag aften mødtes jeg med den blideste af mine trænere; Master Thomas, til en stille og hyggelig aften i smedjen. Jeg var sikker på at alt ville komme til at gå rigtig godt! Jeg har nemlig efter flere ganges seriøs sømsmedning, med adskillige trænere tilstede, erfaret at Master Thomas er den med størst forståelse for mit sarte kvindesind. Sensei Mads kører derimod et langt hårdere psykologisk spil for at få mig til at præstere mit ypperste (læs: ukvemsord skreget i ens retning og en generel mistro mod undertegnedes evne til at lære).

Jeg gik derfor ivrigt til værks i håbet om at kunne gøre min Master stolt. Dette skete sidst, da jeg til Sport & Halløj smedede et søm i én varme, hvilket medførte klap på skulderen og tilfredse smil. Med mindet om følelsen af fremskridt og lysten til at smage på succes igen, gik jeg i kast med at smede det ene søm efter det andet, selvfølgelig efter opskriften: ét søm – én varme. Master lokkede mig i den rigtige retning med kolde øl og smøgpauser, men på trods af de hårde anstrengelser fra begges side blev sømmene middelmådige, og Master kom ikke med ros, men trøstende ord. Der var ellers et udemærket tempo på sømproduktionen, problemet var bare, at det var en mindre tilsnigelse at kalde resultaterne for søm.

Efter 43 forsøg på som og ingen udsigt til at forbedring blev det besluttet, at det var tid til at proviantere øl i arkæologernes studenterkælder. Både Master og lærling indså efter indtagelsen af visdommens væske at det var træningstaktikken den var helt galt med. Det blev derfor besluttet at det var en god ide, at være istand til at smede et flot søm i to varmer, inden man forsøgte sig med én varme. Desuden var der også store problemer med nageljernet, min yndige lille pigehånd kunne kun med store problemer gribe om det store og grove håndtag. Dette blev der selvfølgelig også rettet op på og nu er vi klar til at indtage smedjen igen, så snart jeg er færdig med at indtage jern i form af Guiness på den Grønne Ø.

 
Oplæg PDF Print E-mail
Written by Thomas Robenhagen   
Thursday, 18 June 2009 11:34

Koldsmeds Louise har sat sig som mål, at nå finalen (og selvfølgelig vinde) i dette års udgave af Nordisk Mesterskab i Vikingesmedning.

Som skarpsindige deltagere og tilskuere fra sidste år kan huske, så deltog Louise også i den konkurrence, men uden tilfredsstillinde resultat. Fast besluttet på at sådan skulle det ikke gå i 2009 allierede hun sig med et par dedikerede trænere/coaches: Mads Jylov og undertegnede, der begge mente, at det jo nok skulle kunne lade sig gøre med sved, vabler, hånende tale, smedelus og generelt brændt huuj og hår.

Fra trænernes side blev der opstillet en række delmål, der først skulle opfyldes: A) Der skulle findes en eget sten til konkurrencen. B) Der skulle findes en egnet hammer – den skulle være så tung, at det var muligt at flytte på jernet, men samtidig så let, at der kunne smedes med høj kadance i hele varmen. C) Der skulle fremstilles et godt nageljern. D) … og så skulle der øves. Faktisk så meget, at et søm kunne smedes i en enkelt varme.

Ad A) Louise fandt i samarbejde med sin far en god sten, og fik lavet en skarp kant på denne.

Ad B) Der er også fundet en god 1 kg hammer, der dog skal have et nyt skæfte inden den er helt klar. Ved gentagne afprøvninger, har det vist sig at denne størrelse hammer passede bedst til Louise.

Ad C) Mads fik fremstillet et godt nageljern og Louise stod selv for, at hullet blev dornet i den rette størrelse.

Ad D) … her venter vi så på Louises første indlæg, der vil være en opsummering af de første træge øvedage og frem til opfyldelsen af dette delmål.

 


Gallerier

Log indOnline brugere

We have 10 guests online
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68