Mejsel PDF Print E-mail
User Rating: / 1
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Wednesday, 01 April 2009 21:44

(ill.)

Efter en Mejsel er smedet færdig og den er normaliseret, skal den hærdes og anløbes (i dette eksempel anløbes der på tilbagevarmen).

Opvarm 4-7 cm af den skarpe ende til det er mørkerødt.

Bratkøl så den yderste halvdel den opvarmede del, indtil den er så kold at men kan røre ved den med hånden. Mens der bratkøles, skal mejslen hele tiden bevæges op og ned og fra side til side – dette forhindrer at overgangen mellem det hærdede og det uhærdede område bliver for snæver. En snæver overgang kan resultere i at mejslen knækker ved brug.

Brug en stålbørste, fil eller lignende til at blotlægge overfladen på mejslens spids.

Hold nu godt øje med farverne, der bevæger sig ud mod æggen. Først gul, så brungul, brun, lilla, mørkeblå og lyseblå. Så snart den mørkeblå farve når mejslens æg, skal den køles. Stik den ned i kølekarret og bevæg den rundt.

Hvis farverne bevæger sig for hurtigt, kan mejslen hurtigt dyppes i kølekarret – det bremser deres bevægelse. Det er meget nemmere at bedømme farverne, hvis de bevæger sig langsomt ... og det giver til sidst en bedre hærdning.

Hvis der stadig er megen overskydende varme tilbage i mejslens skaft, skal den køles langsomt af, for at forhindre skaftet hærder og bliver skrøbeligt. Det gøres med at holde mejslens æg og allernederste del nedsænket i kølekarret, efter et stykke tid vil varmen fra resten forsvinder.

Når al rødvarmen har forladt mejslen smides den ned i kølekarret, til den er helt kold.

Forklaring

Når den varme mejsel bratkøles første gang, hærdes æggen og den yderste del, hvilket vil sige stålet bliver ekstremt hårdt.

Samtidig bliver det også mere skrøbeligt med tendens til at knække, hvis det behandles for hårdt. Den varme der er tilbage i mejslens krop, vil langsomt bevæge sig ned mod en afkølede del og på dens vej, blødgør den hærdningen – dette kaldes at anløbe på tilbagevarmen.

Når den hærdede del er anløbet tilstrækkeligt (den mørkeblå farve er nået ud til mejslens æg), bratkøles spidsen, for at forhindre at æggen bliver for blød. De forskellige farvevariationer er temperaturindikatorer. Se også dette skema over anløbstemperaturer.

Hvis det viser ved brug, at æggen er for blød (når det er mejslen der får mærker, og ikke emnet!), bør mejslen hærdes og anløbes igen. Sørg for farverne ikke får lov at vandre så langt mod æggen som sidst, inden den sidste bratkøling. Hvis det modsatte gør sig gældende; at æggen er for sprød og knækker af under brug, skal den også hærdes og anløbes igen (desuden skal den sikkert også rettes lidt, hvis der er knækket stykker af). I dette tilfælde skal farverne have lov at vandre lidt længere end sidst.

 

Gallerier

Log indOnline brugere

We have 55 guests online
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68