- Tips PDF Print E-mail
User Rating: / 0
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Saturday, 28 March 2009 16:25
  • Sørg for at have et rent, kompakt og dybt bål i essen og varm emnet langsomt op. Hvis man opvarmer i en udbrændt esse, eller varmer for hurtigt op er der risiko at få en ujævn opvarmning. En ujævn opvarmning kan betyde at emnet udvider sig ujævnt og der derved skabes svagheder og brud i emnets indre strukturer.

  • Placer emnet vandret i essen, og aldrig med ‘spidsen’ nedad.

  • Brug en tang, der passer til arbejdet. Hvis tangen ikke passer kan kæberne varmes op og formes så de passer til emnet.

  • Sørg altid for at have god arbejdsvarme i emnet; lysende rødt eller næsten hvidvarmt.

  • Sørg for at emnet aldrig varmes så meget op, det begynder at gnistre – der er dog en undtagelse ved essesvejsning, men selv der bør mængden af gnister holdes på et absolut minimum.

  • Brug bøjende eller pressende slag ved bøjning af et emne, aldrig masende.

  • Slå lige ned midt på emnet ved drivning af et emne og brug hårde, præcise slag. Slå aldrig ned og frem eller kun på kanten af emnet.

  • En rund stang smedes firkantet og drives så ud mens den er firkantet. Herefter smedes den ottekantet, og til sidst rund.

  • For pænest at runde en stang, roteres den langsomt over ambolten, mens en der konstant hamres med lette slag.

  • Ved spidsning af af et rundt emne, bør der arbejdes på amboltens modstående kant. Placer emnet i den rette vinkel og slå skråt ned med hammeren, således den korrekte vinkel på spidsen dannes.

  • Ved stukning bør emnet opvarmes til meget høj varme, og så hamres med meget kraftige slag.

  • For at få de pæneste vridninger på et emne, bør hele den del, der skal vrides, have en ensartet arbejdstemperatur.

  • Når der skal dornes et hul i et varmt emne, placeres det på ambolten og dornen drives ned i emnet. Vend emnet og driv dornen igennem fra den anden side. Placer til sidst emnet over et hul, så slaggen kan falde ud.

  • Vær opmærksom på ikke at slå hammeren ned i hugtanden eller mejslen ned i ambolten, når et emne skal hugges over.

  • Brug amboltens fod eller en huggeblok, når et emne skal koldmejsles.

  • Brug håndleddet til lette slag, håndled og albue til kraftige slag og skulder, albue og håndled til ekstra kraftige slag.

  • Sortbrænd de færdigsmedede emner for at få dem til at se pænere ud og samtidig rustbeskytte dem. Når olien påføres, må emnet ikke være så varmt at olien antænder, men skal dog være så varmt, at olien rygende koger og bliver sort.

 

Gallerier

Log ind



Online brugere

We have 67 guests online
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68