Bøjning og udretning PDF Print E-mail
User Rating: / 0
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Saturday, 28 March 2009 15:20

(ill.)

Når et emne skal bøjes eller rettes ud, bør det opvarmes til lysende rødt – næsten hvidvarmt, i hele den del der skal bearbejdes. Hammerslagene skal bøjende eller pressende og endelig ikke masende eller mosende.

Jernet skal placeres på ambolten således, at den del der hamres på, kan bøje ned uden at blive mast mod ambolten. Hvis der hamres på emnet, hvor det hviler fast på ambolten, drives emnet i stedet for at blive bøjet. Nogle få hårde og præcise slag fungerer bedre end mange lette slag.

Det er vigtigt hele tiden at opretholde den rette temperatur i emnet, når det skal bøjes. Hvis det kommer under rødvarmt, skal det tilbage i essen og opvarmes på ny.

Når et emne skal bøjes et bestemt sted, uden det tilstødende område bøjes, opvarmes hele delen til den rette temperatur. Så bratkøles emnet i vand op til det punkt, hvor det skal bøjes. Hurtigt efter bøjes den varme del med hammeren.

For at lave en jævn runding af et emne, kan det langsomt skubbes over amboltens horn. Mens der hele tiden hamres samme sted – i et tempo der passer med den fart, emnet skubbes frem over hornet med.

Der er flere måder at bøje emner på, end lige ved at hamre. Mange ambolte har huller til en hugtand eller lignende, emnet kan placeres i hullet og så bøjes ved at trække i den anden ende. Et emne kan også spændes op i en skruestik og så bøjes.

Når et emne skal rettes ud, er det selvsagt nemmest på en jævn og lige overflade.

Hold emnet godt ned mod overfladen og slå så der, hvor det ikke har kontakt.

Det menneskelige øje er uhyre effektivt til at skelne lige fra skævt, så se på dit emne og vurder selv, hvornår det er lige eller hvor det trænger til yderligere forarbejdning.

 
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68