Værktøj PDF Print E-mail
User Rating: / 2
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Saturday, 28 March 2009 14:11

Hammer (ill.)
Hammeren er smedens vigtigste værktøj – uden den bliver der ikke meget smedning.

En smedehammer bør veje 0,5-2 kg afhængig af, hvor stort emnet der skal smedes er. En tungere hammer betegnes som en forhammer – den har normalt også et længere skaft og kræver begge hænder, hvis den skal anvendes korrekt

– Hammerteknik
Lette hammerslag foretages alene med håndleddet, mens kraftigere slag kræver både håndleds- og albuebevægelse. Meget kraftige slag kræver at man benytter kraft fra skulder, albue og håndled. For bedst at slå præcist kan man slå et par lette slag, for at bedømme retningen og få føling med hammeren, efterfulgt af hurtige, kraftige slag (det skal naturligvis tilpasses emnets størrelse, så man ikke maltrakterer små emner fuldstændigt).

Det er vigtigt at bruge en hammer, der passer til det emne, der skal bearbejdes. En tung hammer vil være bøvlet at bruge på små emner, og hammerslagene kan ikke sættes præcist nok. Hvis man derimod benytter en let hammer ved smedning af store emner, vil man erfare at det indebærer meget unødig arbejde, og hele processen bliver langsommelig og trættende.

Tang (ill.)
En tang er også tæt på uundværlig – lange emner kan holdes i den kølige ende, men før eller siden bliver der behov for, at have noget man kan holde det rødglødende jern med.

Tænger fås i en bred vifte af typer og man kan købe sig fattig, hvis man ikke passer på; der er tænger med runde kæber, flade kæber, ulvekæber og så videre.

Det er vigtigt at den tang der bruges, passer til det emne der skal smedes. Har man problemer med at holde om emnet, kan tangens kæber varmes op, så kan man forsigtigt tilrette kæberne, mens de griber om emnet.

– Vikingesmed
Vil man være vikingesmed, bør man selv smede sine tænger. Det er klart billigere end at købe dem – og hvis man selv smeder sine tænger, har man god mulighed for at tilpasse dem til forskellige opgaver.

Der er fundet eksempler på meget primitive tænger af bark og træ – det er nok utænkeligt at de holder så længe, men har man ikke andet, så er der nok et træ i nærheden (klik her (ill.) for at se et eksempel på hvorledes en tang af træ kan se ud).

Ambolt (ill.)
Man kan få to slags ambolte; af støbejern og af stål. En ambolt af stål er klart at foretrække ... men også den dyreste. Hvis du er i tvivl om, hvilken type ambolt du har, kan du slå på den med din hammer; en stålambolt har en klar ringende lyd, mens en af støbejern har en flad lyd.

På overfladen af en ambolt bør der være et hul til ekstra værktøj til ambolten – eventuelt også et nagelhul, der blandt andet bruges når man laver søm.

Man kan få en hel del ekstra værktøj til ambolten: hugtand, dragetand (rigle), forskellige forsænkere og ansættere.

– Vikingesmed
Er man mere til vikingesmedning, kan man anvende en flad granitsten (ill.) eller en gammel granit brosten (ill.). Eventuelt andre granitsten: konvekse, konkave eller en med skarp kant – stenens form giver muligheder for, hvorledes den kan anvendes.

Som vikingesmed er det ikke uden udfordring, at klare sig med sten alene. Så en lille ambolt (ill.) er at foretrække – det er værd at huske på at vikingesmeden havde væsentlig sværere ved at få fat i jern nok til at oparbejde en ambolt på størrelse med dem vi kender i dag.

Øvrigt værktøj (ill.)
Ellers har en smed brug for et kølekar med vand til at afkøle emner i, vandet skal helst ikke være frisk eller fyldt med luftbobler. Et oliekar til oliehærdning og sortbrænding. Til sortbrænding kan man bare anvende almindelig rapsolie eller lignende, men skal der oliehærdes, bør man overveje hvilken olie man skal bruge.

Man bør have mindst en mejsel, gerne et par stykker (de er nemme selv at smede). En dorn er også næsten uundværlig og med forskellige punsler kan der hugges og prikkes mærker i et emne.

Det kan hurtigt blive praktisk med et nageljern, der er et fladt eller firkantet stykke stål med et eller flere huller i. Er der flere huller, kommer man længst hvis de har forskellig størrelse – hullerne bør i øvrigt være koniske, ellers kan emnet sætte sig rigtig godt fast. Et nageljern bruges blandt andet til at lave søm.

 

Gallerier

Log indOnline brugere

We have 11 guests online
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68