Essen PDF Print E-mail
User Rating: / 3
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Saturday, 28 March 2009 13:28
Der findes et bredt udvalg af esser, både moderne og ældre modeller virker glimrende. Har man ikke en esse, er det langt hen ad vejen nemt selv at lave en. En nem og populær model er den middelalderlige feltesse (ill.). Fælles for alle esser gælder, at de ikke skal placeres for tæt på brandbart materiale.

Sørg altid for at holde essen fri for slagger og urenheder – bålet brænder mest jævnt og effektivt, hvis det er rent.

– Vikingesmed
Der er flere forskellige slags esser man kan benytte som vikingesmed. Fælles for dem er, at man sidder på jorden eller på sin smedekiste.

En velkendt type er en cirkelformet, sideblæst leresse (ill.) (ill.). Her er det vigtigt at man ikke benytter rent ler, men at det blandes med sand og hesteefterladenskaber. Denne ‘mikstur’ er uhyre varmeresistent, og der kan smedes længe (og essesvejses, for den sags skyld) i en sådan esse.

Mens lerblandingen er fugtig laves et hul i siden, hvor luften fra bælgen(e) skal komme. Der er ringe grund til at vente på lerblandingen tørrer før man smeder, varmen fra kullene tørrer den hurtigt. Man kan eksperimentere lidt med, hvor høje siderne og især bagenden af essen skal være – og ligeledes formen af disse. Jo mere toppen bøjes ind mod midten af essen, jo mere ‘ovn-effekt’ vil essen give – men husk at der skal være plads til at komme emner ind i essen.

En anden metode er at grave et hul i jorden, fylde hullet med kul og så lave en kanal der kan føre luft fra bælgen(e) ned til bunden af essen (i praksis får man en halvt sideblæst, halvt bundblæst esse) (ill.) (ill.). Til trods for den lidt uortodokse tilgang, kan det varmt anbefales at bruge denne metode; den er billig og altid til rådighed. Eneste minus er at den jævnligt skal renses for slagger (der dannes når sandet i jorden smelter og danner glasaflejringer).

 

Gallerier

Log indOnline brugere

We have 3 guests online
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68