Trækul PDF Print E-mail
User Rating: / 0
PoorBest 
Written by Thomas Robenhagen   
Saturday, 20 June 2009 00:14

Trækulsfremstilling


Mandag den 15. juni 2009, Elbæk

Første ‘prøvekørsel’ af Mads' nye trækulsbrændingsanlæg. Anlægget er bygget efter en amerikansk model og er et såkaldt indirekte anlæg.

Anlægget fungerer ved at en tønde pakkes med en masse dejligt hårdt træ og forsegles. Tønden er forsynet med et ‘overløb’, hvor de flygtige trægasser til undslippe. Overløbet fører de frigivne gasser ned under tønden, hvor de antændes. Der bygges et lille ‘hus’, så varmen kan koncentreres omkring tønden.

Et bål startes omkring tønden og når der er godt gang i det, lukkes enden af ‘huset’ til, så varmen holdes inde.

 

Når træet når i tønden når tilstrækkelig temperatur, frigives de flygtige gasser i træet. Disse gasser ledes via overløbsrøret ned under tønden, hvor de antænder og sørger for at brændingsprocessen holdes ved lige efter det oprindelige bål langsomt dør ud. På dette tidspunkt er holder processen sig selv igang (så længe der er gasser tilbage i træet i tønden). Når alle gasserne er frigivet, vil bålet dø ud og processen er overstået.

Så skal tønden bare stå og hvile indtil næste dag, så man ikke risikerer at de nyligt dannede trækul antænder i det øjeblik, der kommer ilt til.

 

I den pågældende brænding var udbyttet ikke optimalt, da ikke alt træet blevet forkullet hele vejen igennem, men der blev alligevel til 15 kg reelt trækul.

 

Den dejlige udsigt

 
Valid XHTML & CSS | Copyright © 2009 by Thomas Robenhagen | Original template design by ah-68